OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Pořádek ve spíži

Jasně, úklid spíže zabere nějaký ten čas, ale rozhodně se vyplatí tenhle krok nepřeskočit.  Chcete argumenty? Tady je máte:

    • Uklizená spíž šetří váš čas a láká k vaření. Pokud před každým vařením trávíte cenné minuty hledáním potřebných surovin, něco je tu špatně. V dobře zorganizované spíži má každá potravina své místo, na kterém ji zaručeně najdete. Krásně srovnané a popsané zásoby navíc přímo vybízejí k vaření.
    • Uklizená spíž šetří vaše peníze. V přehledně uspořádané špajzce na první pohled vidíte, která potravina vám pomalu dochází a které máte ještě dostatek. Nebudete tak zbytečně nakupovat potraviny do zásoby a to, co máte doma, do posledního zbytku zužitkujete.
    • Uklizená spíž je myšlenková mapa vašeho hubnutí. Reorganizací špajzky si ujasníte, které potraviny ve vašem jídelníčku převládají, a dost možná se vám to nebude líbit. Ideální příležitost dát jim vale a nahradit je zdravějšími alternativami. Potraviny je také možné cíleně uspořádat tak, aby lépe hrály do karet vašim hubnoucím snahám.

Jdeme na to

Tohle je blog pro vytížené ženy. Abychom úklidu nevěnovaly víc času, než je nezbytně nutné, potřebujeme plán. Potěším vás, má jen 7 kroků a pochopí ho i předškolák.

Příprava

  • Kolik mi to zabere času?

Pokud jste v tomto ohledu nováček a vaše spíž je úklidem nedotčená, vyhraďte si jedno víkendové odpoledne či podvečer (4-5 hodin). Pokud jste ostřílený úklidový matador a špajzku piglujete každý druhý týden, budou stačit 2 hodinky. Čas nepodceňte, není nic horšího, než odcházet od rozdělané práce.

  • Co budu potřebovat?

Na generální úklid spíže si připravte:

    • rukavice na úklid
    • vysavač
    • vlhčené dezinfekční ubrousky nebo kbelík s teplou vodou a jarem + hadřík
    • pevný sáček na odpadky (60 l)
    • plastová přepravka nebo pevná nákupní taška
    • zásoba plastových či skleněných dóz na potraviny, zavařovacích sklenic apod.
    • popisovací štítky a tužka

Poznámka na okraj: Pokud nechcete nebo nemůžete investovat do designových dóz „jedna jako druhá“, klidně začněte pestrou směskou sklenic všech velikostí a tvarů. Můžete například poprosit kolegy v práci, ať vám každý přinese jednu zavařovací sklenici. Jak prosté.  

Všechno ven

Tohle je ta nejnáročnější část. Tedy fyzicky. Ale dobrá zpráva je, že si ji můžete započítat mezi své denní pohybové aktivity. Všechny potraviny vyneste ze spíže ven a přehledně rozložte na velký jídelní stůl (popřípadě na zem). Poté veškeré prázdné police a regály vyluxujte a vytřete vlhkým hadříkem.

Špatné pryč

U téhle činnosti se moc nezapotíte, zato zapojíte své mozkové závity. Na řadu přijde pytel na odpadky a přepravka. Do pytle přesuňte veškeré potraviny, které mají prošlé datum spotřeby nebo vypadají nevábně. Do přepravky uložte potraviny, které jsou sice zcela nezávadné, ale vy už je z nějakého důvodu nechcete konzumovat. Dejte si tu práci a u každé potraviny se krátce zamyslete, jestli ladí s vaším novým životním stylem. Buďte nekompromisní. Nic jako „tyhle sušenky si schovám na horší časy“ neexistuje!

Třídíme

Potraviny, které zůstaly na stole, roztřiďte do kategorií dle svého uvážení. Moje kategorie kupříkladu vypadají takhle:

    • konzervy, kompoty, marmelády a spol.
    • mouky, strouhanka, krupička, škrob
    • cukry a jiná sladidla (med, sirupy)
    • těstoviny
    • obiloviny a pseudoobiloviny
    • luštěniny
    • pochutiny – kakao, granko, semínka, ořechy, potřeby na pečení

Přesýpáme

Teď vstupují na scénu vaše dózy, dózičky, sklenice a zavařovačky. Vše, co jde, přesypte. Při výběru vhodné nádoby se, kromě vlastního vkusu, řiďte především objemem. Není moc šikovné, když se vám do sklenice vejde jen polovina obsahu původního sáčku či krabičky a druhou polovinu musíte skladovat, než přijde její čas. I tak vám ale nejspíš zbyde pár načatých sáčků nebo některé nenačaté nakoupené do zásoby. Vyhraďte si proto jednu menší krabici či košík, kam je uložíte, a postupně budete doplňovat do sklenic. Nádoby nezapomeňte opatřit štítkem s popisem.

Vracíme na místo

Tohle je klíčový bod celé operace. Existují různá kritéria, podle kterých lze potraviny uložit. Samozřejmě záleží na typu úložných prostor, které máte k dispozici, i osobních zvyklostech a preferencích. Některé zásady si však dovolím zmínit:

    • potraviny sdružujeme dle kategorií, které jsme si vytvořily v bodě 4
    • těžší potraviny ukládáme blíže k zemi; čím výš, tím lehčí potraviny
    • suroviny, které používáme nejčastěji, ukládáme do výšky očí a řadíme do předních řad

Systém skladování potravin můžete také přizpůsobit Vašim hubnoucím cílům. Pokud například chcete častěji používat celozrnnou špaldovou mouku, než bílou pšeničnou, dejte si ji dopředu, ať je první na ráně, až půjdete do spíže pro mouku. Podobně lze „předřadit“ pohanku před rýži, hnědý třtinový cukr před bílý apod. Nevěřily byste, jak je to účinné.

Likvidujeme

Vše máme krásně uloženo, zbývá jen zbavit se pytle a přepravky. Pytel vyneseme do kontejneru, ale potraviny v přepravce vyhazovat nebudeme. Pokud se nám v ní sešly nejrůznější laskominy typu chipsy, sušenky, oplatky apod., můžeme podarovat kamarády a blízké (např. právě ty kolegy, kteří nám donesli prázdné sklenice). Trvanlivější potraviny lze také odvézt do některé z potravinových bank.

Gratuluji! První krok ke štíhlé postavě máte úspěšně za sebou. Jaký je to pocit?

Nechcete zmeškat ani jeden nový článek? Přihlaste se k odběru novinek.

ODEBÍRAT NOVINKY

Recepty