OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Letní koláč s chřestem

Ingredience (4 porce)

Na těsto:

špaldová mouka celozrnná (170 g)

máslo (75 g)

1 vaječný žloutek  (17 g)

2 PL studené vody (20 ml)

Na náplň:

2 PL olivového oleje (20 ml)

2 ks červené cibule (200 g)

chřest zelený (450 g)

4 pl. chedaru (80 g)

mletý pepř

Letní koláč s chřestem 1

   Postup

  1. Z uvedených surovin připravíme těsto, které dáme alespoň na půl hodiny odležet do ledničky. Pokud spěcháme, můžeme použít hotové rozválené křehké těsto ze samoobsluhy (pozor na sladké druhy).
  2. Těsto rozválíme a vyložíme jím pečící formu o rozměrech cca 20 x 30 cm. Překryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi. V troubě předehřáté na 170 °C předpékáme 10 minut. Poté odstraníme papír i fazole a pečeme dalších cca 5 minut, dokud není těsto jemně zlatavé.
  3. V pánvi rozehřejeme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kolečka a zlehka ji smažíme při mírné teplotě, dokud nezkaramelizuje (cca 15 minut).
  4. Očistíme chřest, odkrojíme dřevité konce a škrabkou odstraníme vláknitý povrch. Vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 2-3 minuty. Poté prudce zchladíme ve studené vodě.
  5. Na předpečený korpus navršíme cibuli a na ni okapaný a osušený chřest. Klademe střídavě vždy jeden chřest hlavičkou vpravo, druhý vlevo. Povrch koláče zakryjeme plátky chedaru a posypeme mletým pepřem. Dopečeme v troubě cca 10 minut. Nakrájíme na porce a servírujeme.

Nutriční hodnoty (1 porce)

Energetická hodnota

1998 kj

Bílkoviny

17,5 g

Sacharidy

35 g

Cukry

6 g

Tuky

29,5 g

Vláknina

7 g

Recepty