Hardcore makový koláč

Ingredience

Na těsto:

240 g špaldové celozrnné mouky

60 g moučkového cukru

špetka soli

120 g rostlinného tuku

vlažná voda

strouhaná citronová kůra

Na náplň:

200 g máku

100 g pražených lískových oříšků jemně mletých

300 ml rostlinného mléka

100 ml datlového sirupu

2 menší hrušky

Makový koláč

Postup

  1. Mouku prosejeme do mísy. Přidáme sůl a citronovou kůru. Společně s tukem a vlažnou vodou zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Uložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky.
  2. Mák a mleté oříšky zalijeme rostlinným mlékem, přivedeme k varu a ihned odstavíme. Necháme odstát.
  3. Hrušky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Do vlažné makové směsi vmícháme datlový sirup a nastrouhané hrušky.
  5. Těsto rozválíme a opatrně přeneseme do olejem vymazané koláčové formy. Na těsto navršíme makovou náplň a uhladíme stěrkou.
  6. Ve vyhřáté troubě pečeme přibližně 30-40 minut – až jsou okraje těsta pěkně zlaté a náplň zpevněná.

Recepty