Chilli con carne

Ingredience (6 porcí)

6 porcí mletého bio hovězího (600 g)

1 vrchovatá lžíce domácího sádla

1 menší červená cibule (50 g)

2-3 stroužky česneku (10 g)

1 červená paprika (100 g)

1 sklenka červeného portského (150 ml)

1 hovězí bujón (vanička)

1 plechovka loupaných krájených rajčat v bio kvalitě

1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu

1 rajský protlak

sůl, pepř, chilli koření

zakysaná smetana

Chilli con carne

Postup

  1. Na středním plameni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidáme papriku a ještě chvíli restujeme.
  2. Poté přidáme mleté hovězí maso. Zvýšíme teplotu a opékáme, vařečkou se přitom snažíme rozbíjet větší kousky. Po chvíli maso pustí šťávu. Je důležité vytrvat v opékání, dokud se všechna šťáva nevypaří a maso se nezačne přichytávat ke dnu hrnce.
  3. Podlejeme portským vínem a dusíme, dokud se veškeré tekutina nevstřebá. Opět podlejeme, tentokrát však hovězím vývarem.
  4. Snížíme teplotu, přidáme krájená rajčata a rajský protlak a dobře promícháme. Na mírném plameni necháme probublávat 20 - 30 minut. Nakonec přidáme propláchnuté a scezené fazole, osolíme, opepříme a necháme ještě asi 10 minut povařit. Dochutíme chilli kořením.
  5. Podáváme se zakysanou smetanou. Kdo si hlídá kalorie, vystačí si s řeckým jogurtem.

Nutřiční hodnoty (na 1 porci)

Energetická hodnota

1880 kj

Bílkoviny

27 g

Sacharidy

22 g

Cukry

11 g

Tuky

23 g

Vláknina

6 g

Recepty